Sportfeesten

Tijdens de zomermaanden zijn sportfeesten naast het kamp de nummer 1 bezigheid van de meeste KLJ-afdelingen in Vlaanderen, wanneer de gewone activiteiten op vrijdag en zondag even worden stopgezet. Maar, wat is dat nu eigenlijk, een sportfeest?

Een sportfeest is eigenlijk een regionale competitie tussen de verschillende KLJ-afdelingen van een bepaalde provincie met een aantal specifieke KLJ-sporten: vendelen, wimpelen, dansen en atletiek.

Elke zondag van eind juli tot eind augustus neemt KLJ Melsele deel aan deze sportevenementen. We hebben er in 2013 zelfs zelf één georganiseerd! Een volledige uitleg van de verschillende disciplines kan je op de subpagina’s lezen.

Een sportfeest is een competitie, en uiteraard is samen plezier maken het belangrijkste, maar er moet toch geoefend worden. Daarom oefenen we vanaf april elke dinsdag van 19u-21u30 en vanaf 26 mei ook elke vrijdag van 19u-21u30.

Dagverloop

‘s Ochtends vroeg verzamelen we aan het lokaal. Het uur hangt af van waar het sportfeest die dag is en wordt meegedeeld tijdens de week van het sportfeest zelf. Als iedereen er is, vertrekken we in groep met de auto naar het sportfeest. Daar aangekomen helpt iedereen om de auto’s uit te laden en de spullen naar het terrein te dragen.

Aan de inkom schuiven we aan in 2 rijen: -16 en +16. Hier krijgen we een stempel. Daarna zoeken we een plekje rond het middenplein om onze spullen te leggen.

Tijdens de voormiddag zijn het voorrondes van de disciplines vendelen, wimpelen en dansen en doen we dus onze uiterste best om onze ingeoefende reeksen zo goed mogelijk uit te voeren. Ook de individuele reeksen vinden nu plaats, net als het –16 spel.

Rond de middag eten we natuurlijk onze boterhammetjes. Kort na de middag is het dan tijd om te gaan touwtrekken. Rond dezelfde tijd worden ook de finalisten van de verschillende reeksen opgeroepen om finale te gaan doen.

Rond half 2 start het namiddagprogramma altijd met een zelfgemaakte reeks van de afdeling die het sportfeest organiseert. Bezoekers zijn dan ook van harte welkom. Elke groep wordt voorgesteld en daarna worden alle groepsreeksen nog eens gedemonstreerd door alle afdelingen samen op het middenplein.

Gedurende het namiddagprogramma worden, afwisselend met de groepsdemonstraties, ook de verschillende loopnummers gelopen. We horen ook de uitslagen van de voormiddag en de winnende afdelingen mogen hun bekers gaan halen.

Tussen 17u en 18u wordt meestal het einde voorzien en vertrekken we in groep terug naar Melsele. Samen uit, samen thuis! Niemand vertrekt zomaar vroeger naar huis, want het groepsgevoel is tijdens de sportfeesten het allerbelangrijkste!

Als we ‘s avonds weer terug zijn in het lokaal is iedereen welkom om mee frietjes te eten en nog wat na te praten over de afgelopen dag.