Vendelen

Bij het vendelzwaaien proberen de jongens zo goed mogelijk een opgelegde reeks uit te voeren. Vendelen is onderverdeeld in 2 moeilijkheidsgraden: Gilden en hoofdgilden. De hoofdgilden zijn de gevorderden en dat zie je ook aan hun reeksen! Onze KLJ vendelt alleen mee bij de Gilden. Binnen deze categorie zijn er zowel groepsreeksen als individuele reeksen.

Groepsreeksen Gilden

Binnen de groepsreeksen van de Gilden zijn er ook verschillende moeilijkheidsgraden; er is de Brechtse reeks voor beginners, de muziekreeks voor de gevorderden en dan nog de vrije reeks voor wie zelf een eigen reeks in elkaar wilt steken.

De Brechtse reeks wordt volledig begeleid door een tamboer en is ieder jaar hetzelfde. Dit is de basisreeks die je als beginner ook zal aanleren. Ook de trommelreeks van de tamboer is een aparte reeks van vastgelegde oefeningen en staat dus ook op punten.

De muziekreeks is, zoals de naam al zegt, op muziek en verandert elke 2 jaar, deze is van een iets hoger niveau en is dan ook voor gevorderden.

Als laatste is er ook de Vrije reeks, deze wordt uitgevoerd door een kleinere groep gevorderden die perfect op elkaar ingespeeld zijn. Op een vooraf bepaald liedje steken zij zelf hun eigen reeks ineen, deze verschilt dus tussen de verschillende KLJ-afdelingen. De muziek verandert ook hier, net als de reeks, om de 2 jaar.

Individuele reeksen

Ook binnen de individuele reeksen zijn er verschillende moeilijkheidsgraden, deze hangen echter af van de geboortedatum.

Dezelfde Brechtse reeks als bij het groepsvendelen kan ook individueel uitgevoerd worden bij het Individueel Brechts. Deze reeks mag uitgevoerd worden tot en met het jaar waarin je 17 wordt én door eerstejaarsvendeliers.

Er is ook Dubbel Brechts, deze is vrij toegankelijk voor alle leeftijden en wordt door 2 personen samen uitgevoerd. Hier is het dan ook heel belangrijk om op elkaar ingespeeld te zijn.

Vanaf het jaar dat je 18 wordt tot en met het jaar waarin je 20 wordt mag je meedoen aan de Brabantse reeks, en vanaf het jaar dat je 21 wordt mag je de Leermeesters reeks vendelen.

Uniform

Het vendeluniform is verplicht, als dit niet in orde is worden er punten afgetrokken.

Het uniform bestaat uit:

  • Een wit hemd met opgerolde mouwen tot boven de elleboog
  • Op de linkermouw is het zwart vendelembleem aangebracht
  • Op de linkerborstzak is het KLJ-logo aangebracht
  • Een witte lange broek
  • Witte kousen
  • Witte schoenen
  • Een rode vendelgordel of groene tamboersgordel

Zowel het vendelembleem als het KLJ-logo zijn in het lokaal te verkrijgen voor 1,70€. De vendelgordel en tamboersgordel worden telkens op het sportfeest zelf uitgedeeld.